Nederlandse economie groeit met 0,2 procent

< Ga terug

Nederlandse economie groeit met 0,2 procent

Foto: ANP

DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal.

Vergeleken met een jaar eerder was er een krimp van 0,5 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat er sprake was van een lichte groei.

Uitvoer
De groei is vooral te danken aan de uitvoer. Die steeg met 3,6 procent. Ook gaf de overheid 0,5 procent meer uit, vooral door de stijgende zorguitgaven. De totale consumptie was in het tweede kwartaal 1,3 procent lager. De investeringen liepen met 3,2 procent terug. Het aantal banen was 55.000 lager dan een jaar eerder.

De groei in het tweede kwartaal was door de meeste economen niet verwacht. Zij hielden rekening met een krimp. Na de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal kwam Nederland technisch gezien uit de recessie. Economen en politici waarschuwden toen dat het veel te vroeg was om de vlag uit te steken.

Laagconjunctuur
Ook nu wijst het CBS erop dat Nederland ondanks de lichte groei nog steeds in een laagconjunctuur zit. De consumptie door huishoudens krimpt al geruime tijd. In het tweede kwartaal werden vooral minder duurzame goederen gekocht, zoals kleding, auto's en meubelen. Wel werd meer besteed aan consumentenelektronica. Door het koude weer werd ook meer uitgegeven aan de verwarming.

De lagere investeringen in het tweede kwartaal hingen vooral samen met de malaise in de bouw. Zowel in woningen als bedrijfspanden werd minder geïnvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties daalden.

Sectoren 
Vergeleken met een jaar eerder kromp de bouwsector met 9,3 procent. De meeste andere bedrijfstakken bleven ongeveer gelijk. Bij delfstoffenwining was er een groei van 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het koude weer was daaraan debet.

De daling van het aantal banen met 55.000 vergeleken met een jaar eerder komt neer op een achteruitgang van 0,7 procent. Bij het openbaar bestuur was de afname met een krimp van 15.000 banen het grootst. Ten opzichte van het vorige kwartaal liep het totale aantal banen met 16.000 terug.


Word lid

Blijf op de hoogte van de laatste projecten en ontwikkelingen op het gebied van verhuur en vastgoedbeheer.

 

Meld u nu aan!


Volg ons

Copyright © 2024. All rights reserved. Voorwaarden | Privacy Policy